Friday, October 28, 2011

Hargai dan Manjakan Diri Kita

Hi guys..syik rasa seronok nak share dengan kawan2 tentang PB..Apa tu?Ha,sebelum ni syik ada mention kebaikan PB ni kan..Actually, banyak kebaikan memakai PB ni tau..

Dan adalah lebih baik dan berkesan jika you guys :




PAKAI PB

RM 2, 600 - Besar/set
RM2, 400 - Kecil/set


+

HERBA MAHARANI

RM65 SEKOTAK


+

NURICH LACTO-LITE
RM158 SEKOTAK (25 sachet)

Nurich Lacto-Lite Minuman Serbuk Yogurt Kultur Hidup & Inulin menggabungkan kebaikan kultur hidup dan inulin untuk menjamin kesihatan sistem penghadaman dan badan anda.

Kultur hidup terdiri daripada bakteria baik (friendly bacteria) yang berfungsi untuk membantu pencernaan, meningkatkan pergerakan usus dan kesihatan sistem penghadaman dan menggalakkan pertumbuhan Bifidobacteria. Inulin (sejenis fiber) pula membantu pertumbuhan bakteria baik dalam sistem penghadaman.

Kedua-dua kultur hidup dan inulin digunakan bersama untuk menyeimbangkan flora usus dan menggalakkan kesihatan sistem pencernaan.


Macam mana ia bertindak balas?

1) Menyingkirkan toksin dalam badan.

2) Meningkatkan metabolisme untuk mengurangkan beban badan.

3) Menggalakkan pertumbuhan bakteria baik.

4) Membantu dalam penghadaman.

5) Membantu melegakan sembelit.

6) Membantu sintesis vitamin.


PERFECT COMBINATION!


WHAT ARE U WAITING FOR?


InsyaALLAH, dengan usaha you guys pakai PB, makan Herba Maharani dan Nurich Lacto-Lite secara berterusan akan membuahkan hasil..Apa dia? Selain mendapat bentuk badan yang cantik, you guys juga akan dapat kesihatan luar dan dalaman yang maksimum. Betul ke? Yes. Tiada apa yang mustahil nowadays. So? Apa tunggu lagi. Feel free to contact me, ya!

Syik
HP: 013 - 755 8782 

(Cash/Credit Card/Ansuran)

Mari kita share berita gembira ni bersama2 rakan2 kita..Kita cantik & sihat, kawan2 kita pun sama. So, kita semua HAPPY!! Betul tk?

Dan you all must grab this opportunity to GENERATE UR INCOME. Don't hesitate to contact me.We will share everything with you . We share, we happy together!









Pose special dari Nuha

Em, untuk buat cuci mata..mai la kita tengok pose menarik dari my bambam..Nuha sekarang aktif sikit. Tapi belum pandai roll over lagi lah..Dia sekarang sangat kuat bercakap..suka suara manja dia. Kadang2 kalau kita nak mulakan dia bercakap susah. Sebab mesti dia tengok kita semacam pastu tengok lain kejap2. Sikit senyum or pape mimik muka pun tak da..Dia tenung je kalau kita cakap dengan dia. Terasa macam "Eh, budak ni pelik ke tengok syik cakap?"..hehe..macam gambar ni..>>>






Then, bila dah besar sikit ni. Dia dah tau apa itu kamera!!So, sangat susah nak ambil gambar dia time dia senyum, ketawa or aksi2 yang best..Sebab? Kalau masa tu dia tengah senyum or ketawa dengan tiba2 terus hilang bila nampak kamera..Muka dia mesti serius jek. Lepas tu mata mesti bulat2..hehe..>>>













Tapi..Dengan kerjasama daddy nya, dapat gak ambil gmbar Nuha ketawa..weeeeee..Seronok..haha..>>>











 


Dan, bila Nuha boring..kami bacakan buku untuk dia..Eh, belek2 kan buku untuk dia sebenarnya.hehe..Bila dah habis, dia mesti happy then main2 dan kadang2 terus tidur..hehe >>>


























Happy tengok Nuha makin besar..Em, tak lama lagi umur dia nak masuk 3 bulan dah..Cepatnya masa berlalu. Nanti sekejap je Nuha dah besar..Rindu moment masa dia baru lahir..hehe.


Luv you all!





Nuha is the Winner!!

2 Minggu lepas, syik dengan sesuka hati dan memandainya hantar gambar Nuha ke www.mumcentre.com.my..Selang beberapa hari dapat la email mention 'Your submission has been approve. You can invite your friend to vote.' Wah!!Berjaya!So, apa lagi..Syik terus post dekat wall FB ajak kawan2 vote untuk Nuha..Excited terlebih2 pulak kn mama Nuha ni.hehe.

Voting time is open from Monday 2pm untill the next Monday 10am..So, syik dan husband berusaha mewar2 kan tentang contest ni.hehe..Actually nak try je..Kitorang tak pernah pun masuk mana2 contest.hehe..

Saat yang paling frust dan agak berdebar (ceh..macam berlumba je kan.hehe)adalah bila sedara bagitau yang dia tak boleh vote..Website tu tk boleh masuk langsung.'Website ERROR!!' Arghh!!Hari sabtu plak tu..Tinggal 2 hari lebih je nak vote..Masa tu hari2 kitorang try masuk tapi gagal.sedey..huhu..Then, pagi2 hari Isnin berikutnya syik pun try msuk website tu..Tadaa!!Boleh!!Apa lagi, terus inform sapa yang tak boleh vote tu..Ngam2 pukul 10am, syik tengah nak klik button "VOTE NOW" tiba2 keluar ayat "Sorry. Please come back at 2pm to vote."..Erk!!Sangat2 menepati masa betul..Kagum sekejap.hehe.Masa tu dah redha jelah, kalau rezeki Nuha ada, ada lah kan..huhu..So, syik pun sambung la kerja..

Tepat2 jam 2petang, syik saja nak tengok ketepatan masa keputusan tu. So syik pun masuk website tu. Sekali pergi ke kategori newborn....terpampang 'Latest Winner!Congratulations!'..You know what? Nuha menang kategori Newborn!!Wahhhh..mama not believe it!!haha..Em,korang percaya tak cerita dongeng ni??hahah..Percaya la...I will prove it..Jeng,Jeng..Jengggg! >>>



Original gambar yang di hantar. Nuha berusia 48 hari..comel jek.hehe



Type of Category



Newborn Category..Is my gugurl!!



Our name shown there..hehe



THE WINNER !!! My lovely Bambam!!yeay!hehe


Really sorry coz the picture taken was so bad..Almaklum lah, kamera biasa je. But, the point here is..Nak share dengan kawan2 this good news..hehe..So, around pukul 3pm admin MUMCENTRE email ask for detail and bla.bla.bla...hehe..Tak sabar nak tau ape hadiah yang Nuha akan dapat..Diorang kata hadiah adalah dari pihak sponsor..So, kita tunggu dan lihat jelah ok?!hehe..

Cute tak my bambam?
Daddy : Cuuuuuteeee sangat macam ayahnya lah!
Momma : Erk..yeke?
Daddy : Eh..tak ke? 
Both of us gelak besar serentak..hahahahha..






Thursday, October 20, 2011

Sebelum Cloth Diapering

Rumparooz G2

Menarik kan warna CD Rumparooz tu?hehe..Actually, warnanya tu setanding dengan prestasinya yang baik..Walaupun harganya agak mahal sebab brand US dan pertukaran wang kita yang menyebabkan harganya agak mahal, tapi saya tak menyesal la beli. Rasa berbaloi2..hehe..

Apa perkara utama yang kawan2 perlu ambil kira sebelum ber'CD'?

Ini berdasarkan pengalaman saya yang sedikit ini ye..hehe >>>

  1. Paling2 penting adalah, babysitter kita tu rela tak upgradekan mind set dia untuk bertukar kepada CD? Sebab? Ramai kawan2 saya yang bersemangat untuk ber'CD' terpaksa lupakan hasrat tu sebab babysitter @ nursery tak nak handle CD. Leceh katanya..What??Apa la yang leceh..Sama je macam DD cara pakainya. Bezanya, CD tu kena la masuk dalam wetbag @plastik untuk parent tu bawa balik time ambil anak dia kan..Ape yang leceh?DD tu lg la teruk. Buat sampah melambak je dalam tong kan..So what??Tak faham la saya.
  2. Kawan2 kena tau, CD ni perlu dicuci. Actually boleh disimpan max. 2 hari. Tapi, saya tak simpan lama2..Balik keja terus cuci. Then masukkan dalam wetbag,sangkut kat pintu toilet. Esok pagi campak je dalam mesin basuh..Mana yang ada poo kena tenyeh sabun kat tempat poo tu. Urusan sental kita serahkan pada Mr Washing machine..hehe.Dan agen pembersih adalah Mr.Sun !hehe..Jadi, kalau kawan2 yang selalu outstation, perlu fikir2kan siapa yang akan cuci CD tu di rumah ye..
  3. Sikap rajin!!hehe..Sebab? Kalau tak rajin, macam mana nak cuci CD ni sebelum boleh masuk mesin basuh kan? Bila dah kering, kawan2 kena masukkan insert tu dalam poket (CD jenis poket), ada yang senang..we called it All In One (insert dijahit terus dengan covernya..).ni bila kering terus je pakai. Tak perlu masukkan insert dalam poket dah..Easy right??
  4. Budget..Beli sikit2 CD ni..ada je harga CD yang murah dan berkualiti. Kena try and error..Tapi AWAS!! Bila kawan2 dah tau serba sedikit tentang CD ni..hati2 la ye..Ditakuti akan ketagih asyik nak beli je..lebih2 lagi CD yang ada macam2 beautiful printed..Saya pun hampir terjebak.haha..Tapi, disebabkan kerjaya saya adalah QS..So, saya apply konsep beli hanya untuk fungsinya sahaja..Jangan merepek2..So, all my CD stash are solid colour. Tambahan pula, printed colour ni sedikit mahal. Tapi ada la terbeli 2 keping printed colour..Tu pun sebab ada diskaun.hehe..
So, itu la perkara utama yang kawan2 kena pakukan dalam minda masing2 ok.Saya suka cloth diapering sebab...tong sampah dekat rumah saya tak penuh dengan DD~..Sukaaa sangat2!!hehehe..Rasa bangga sebab tak menyumbangkan pencemaran alam..Go Green!!






Tuesday, October 18, 2011

Nuha with her CD!!

Saja untuk cuci mata yang mengantuk ni..hehe..Nuha sangat suka pakai CD..Lagi2 bila shower time!!Biasanya saya akan tanggalkan semua benda yang melekat di badan dia kecuali CD..Bila macam tu, Nuha secara spontannya akan senyum dan bebel sorang2..Pastu menggeliat sana sini..Dia memang suka ditogelkan.hahah..Dia tau yang dia akan direndam kejap lagi.haha..Take a look!..



Nuha in Bamboolite CD (Proudly Malaysia brand!)




Nuha in MyEcoNappy CD. (Proudly Malaysia brand.)




Nuha in Autumnz CD.(Proudly Malaysia brand.)




Nuha in Lunatots CD (Proudly Malaysia brand.)




Nuha in Rainbow BB CD. Very cheap!And the performance superb!Try la kawan2..




Nuha in MyEcoNappy..Agak besar untuk Nuha. Tapi bleh reserve bila dia besar sikit nanti.




Nuha in Rumparooz..The best CD saya ada. Yang ni brand US. Tapi beli time clearance sale.hehe. Jimat2.



Untuk kawan2 yang baru nak ber'CD'ing..boleh try beli 2 keping dulu..Walaupun murah, jangan silap ye. Performance CD itu pun sangat bagus!! Awal2 dulu saya beli CD Autumnz..RM32/pcs..beli 2 keping je dulu. Try pakai..Alhamdulillah.Setakat ni tak pernah bocor..walaupun material dia tak se'best' yang import punya kan. Tapi, dia setanding yang import tu.hehe. Berbaloi baloi!!

Ok. Kalau kawan2 terpikat dengan gambar Nuha ber'CD'ing tu..Boleh dapatkan CD dari banyak tempat. Sini saya list kan website atau blog yang selalu saya beli atau cuci mata..hehe..Check it out!! >>

  1. www.lunatots.com
  2. www.onebabyworld.com
  3. Facebook - MommyIka AndKiddos
  4. www.bummiakids.blogspot.com
  5. www.tinytapir.com

Kawan2 juga boleh dapat macam2 info tentang CD ni lebih lanjut dekat sini >> www.clothdiapermalaysia.com.

Dekat website ini akan diterangkan tentang :

  1. Bagaimana nak mulakan pemakaian CD. Berapa CD diperlukan.
  2. Apa barang2 keperluan lain yang perlu ada untuk ber'CD'.
  3. Macam mana nak basuh CD especially yang terkena poo~..hehe.
  4. Macam mana nak prewash CD yang baru. Semua CD baru perlu dicuci sebanyak 3-4 cycle lengkap (basuh-sidai-kering dan berulang sebanyak 3-4 kali). Kenapa kena prewash? Baca detail kat website tu ye.hehe.
  5. Ape jenis sabun yang sesuai untuk cuci CD.
  6. Apa cara terbaik untuk jemur CD.
  7. Cara elakkan kebocoran CD. Kenapa boleh bocor.
  8. Jenis2 CD..Ha,CD memang banyak jenis..
  9. Klik kat sini ye.hehe. cloth diaper for beginners

So, kawan2 jangan la pening pikir semua tu..Baca dulu artikel tu. Beli 1 atau 2 keping CD. Try guna dan ikut apa yang diterangkan. Soon, saya akan terangkan sikit2 tentang CD ni dan saya share kan pengalaman saya pakaikan CD ni pada Nuha.

Untuk newborn baby agak rumit sikit sebab newborn kerap poo. Dan poo dia agak sticky.So, untuk lebih mudah. Pakaikan CD apabila baby kurang poo..Saya start ber'CD' time Nuha genap 1 bulan..Masa tu saya dah boleh bangun sikit2. Luka operation pun dah tertutup. Tapi, tak la renyah sangat. Takut jahitan terbuka untuk kali ke-2..hehe.

Important thing is, saya sangat2 suka cloth diapering!!Even kena cuci-sidai-kemas, saya enjoy buat tu semua. Saya dapat rasa how be a mummy time zaman dulu2 tapi moden style. That's why i really love do Breastfeeding + Cloth Diapering + Babywearing!! 

Bila anak2 dah besar, mesti kita rindu time ni..Saya tak nak miss this moment because it last for 3 years only..Really rugi kalau tak ambil peluang ni tau.hehe..

Must enjoy in your life. Luv..







Kenapa Memilih Cloth Diapering

Tak ramai yang tahu tentang Cloth Diaper atau CD..Ape tu ye?Macam tu la saya masa awal2 baca tentang CD ni..Bahasa melayunya bermaksud Kain Lampin Moden..Apa bestnya CD ni berbanding Disposable Diaper (DD) ?Kan lagi senang, mudah, cepat dan tak memeningkan kepala nak basuh dan sidai. Betul tak?

So, kat sini ada beberapa sebab kenapa kita perlu bertukar kepada CD..:

  • Bahan utama yang digunakan untuk CD adalah cotton. Cotton adalah jenis kain semulajadi yang paling sesuai bersentuhan dengan kulit bayi/kanak2. Tiada unsur2 bahan kimia atau gel.
  • Penggunaan CD ini dapat mengurangkan dan juga mengatasi masalah ruam dan gatal2 pada kulit bayi/kanak2. Sebab? Tiada tindak balas kimia berlaku terhadap kulit bayi. Tapi, harus diingat bahawa penggunaan CD ni perlu lah ditukar setiap 4jam atau mengikut betapa heavy wetter nya anak2 kita ye..Sebabnya,urine dan poo tu kan kotor. So, anak2 kita pun tak selesa pakai lampin yang basah dan kotor lama2. Biarlah kulit dia sentiasa bersih saja. Betul tak? Sama je konsep nya dengan DD. Bezanya, tiada tindak balas bahan kimia..
  • Kita dapat berjimat dengan menggunakan CD ni sehingga RM3,000 untuk setiap anak!Wooow! Means, sehingga anak itu pandai buang air sendiri ye..Anggaran umur 3 tahun. Tapi jangan risau..CD ni kan boleh digunakan berulang kali. Siap boleh kongsi2 dengan adik beradik lagi..
  • Modal diperlukan hanya RM500-RM1000 sekali sahaja. (ini secara praktikalnya lah..).Awal2 mungkin banyak sikit duit yang dilaburkan. Tapi, apabila bilangan CD dah memadai utk di'rotate'kan, maka tidak perlu keluar modal lagi sehinggalah anak kita tu terer pergi toilet sendiri.hehe.
  • Anak kita cepat belajar buang air sendiri sebab mereka boleh rasa tahap kebasahan diaper itu apabila sampai ke tahap maximum. 
  • Satu cawan crude oil digunakan untuk menghasilkan satu keping DD. 'Crude oil' tu seperti petroleum tau. Bahaya!!
  • Dan satu lagi, CD ni 'Eco friendly' berbanding DD sebab satu keping DD memerlukan 250-500 tahun untuk terurai..See!!Kalau pakai CD, macam mn kita nak hapuskan?? Kita ambil insert/soaker CD tu buat la kain lap ke mop lantai ke..Insert tu kuat menyerap. Bagus untuk bersihkan lantai tau..hehe..
  • Paling best CD ni ialah..kalau anak kita dah besar semua dan tiada yang kecil,apa kita nak buat dengan CD ni? Ha!!Kita boleh let go CD ni pada harga yang munasabah ikut keadaan CD tu la..Best tk? Kalau DD yang dah pakai boleh ke jual balik?huhu..Memang tak best!!
So, jom kita ramai2 pakai CD..Harapnya dapatlah kurangkan pencemaran dekat Muka Bumi ni..Kesian Bumi kita ni..GO GREEN!!GO ECO!!



          

Friday, October 14, 2011

Ragam Nuha

Masa sebulan pertama..>>

Sangat senang jaga Nuha. Bagi minum susu, tukar diapers dan cium2 sikit pipi dia..mesti dia terlelap dengan nyenyak..Tapi, setiap 2-3jam mesti bangun minta topup susu.hehe..Bagusnya, Nuha tak menjerit2. Dia akan bagi hint dengan dengus2 kecik shows yang dia tak selesa. Kalau tak da respon mesti dia tertidur semula. Selang 1 minit dia mesti terbangun lagi dan beri riaksi yang ganas sikit...Nangis!hehe..Tapi nangis dia memang cute.haha..So, bila dapat apa yang dia nak. Dia akan sambung tidur. Time ni Nuha menangis tak keluar air mata lagi..

Minum susu pun senang. Boleh gilirkan sama ada directfeeding atau through bottle. Very responsive, sempoi, behave dan tak banyak kerenah lah..

Bila sebulan lebih je, dia dah macam pandai sikit. Disebabkan saya berjaya fully breastfeed dia time pantang, so dia memang syok la DF (Direct Feeding) ni. Sekali bila naik kerja, hantar rumah babysitter. Nuha mengamuk2 tak nak susu guna botol. Tapi babysitter saya memang orang yang berpengalaman. Ibu kepada 4 orang anak yang comel2, mesti la pandai handle kan. So, Nuha berjaya diminumkan selepas 1jam dia juih2 botol susu tu. Mak Not kata, bila Nuha lapar sangat..Last2 dia sedut terus puting botol tu.haha. So, dekat rumah pun saya train Nuha guna botol semula.

MasyaAllah..sangat2 degil. Menangis dengan sekuat hatinya dari magrib sampai la habis Isyak..3hari kami (mama dan ayah) berusaha train Nuha guna botol..Akhirnya, hari ketiga tulah berjaya Nuha minum tanpa melalak satu taman.Fuh!Lega.haha..Even bagi susu guna botol, saya still DF Nuha time dia tengah tidur pagi2 buta..Rasa rindu pulak kalau Nuha tak menyusu. Dekat office asyik teringat dia jek.Selalu ketawa sorang2.haha..(malu saya!).

Seingat saya Nuha mula menitiskan air mata dia ketika berumur 1bulan 1minggu..Masa tu ternampak dia menangis keluar air mata,tiba2 rasa sedih dan tak sampai hati nya tengok dia menangis.huhu..

Dan, dia start hisap jarinya ketika berumur 1bulan 2minggu..Dia hisap macam nak sumbatkan semua jari2 dalam mulut dia. Dengan matanya yang bulat2 tu..haha.Memang kelakar!hehe.

Minggu lepas Nuha berumur 2bulan..(11/10/2011 @ Selasa). Berat dia tak naik banyak. Bagus lah. Saya tak kisah sangat naik berapa banyak. Yang penting ada peningkatan tapi dalam kadar yang normal lah.

Tima lahir berat Nuha 4.5kg   >  1bulan berat dia 5.0kg  >  2bulan berat dia 5.6kg..Syukur lah. Tak nak lah dia naik banyak sangat. Kang jadi overweight pulak kan. hehe.

Pagi tadi kami berdua sangat terkejut sebab?? Nuha bangun pagi kemudian dia senyum dekat kami yang tengah siap2 nak pergi kerja. Bukan senyum saja..Siap menyapa kami. Cakap2. Ketawa2. Buat suara manja dia. Seronok sangat tengok dia bangun tak merengek.hehe..Ayah dia yang tengah sikat rambut terus cium pipi Nuha. "Macam tak nak pergi kerja la. Nak jaga Nuha lah."hehe..yelor tu.haha.

Em, terasa hilang sekejap rasa sakit2 badan dan letih sebab berjaga malam untuk nyusukan Nuha setiap hari bila tengok dia ada perkembangan baru yang best!!hehe..

Tak sabar nak main dengan Nuha esok lepas kerja sebab..Mama dah order mainan untuk Nuha!!Yeayyy..Mesti Nuha suka..Mainan apa.Tungguuuu..hehe.

Demam oh demam

3 hari ni sangat2 letih dan penat..ditambah pula dengan bengkak susu..First time kena. Sakitnya tuhan je yang tahu..Sangat2 sakit. Itu lah padahnya terlambat pam..terlajak tidur 5 jam sebab food poisoning. Sekali terjaga, dah pukul 6.30petang..Adus!!Bengkak dan keras..Tuam dengan air panas (tapi pakai kain la.hehe) tak surut2..Sampai la malam membengkak makin teruk..Menyucuk2 macam jarum. Tahan jelah. Nak bagi baby minum lagi. Laagii la mencabar..Macam kena siat je kulit ni.Waaaa..huhu

2 hari bleh tahan lagi demam menggigil dan sangat2 sejuk. Ingat kena bentan,rupanya sebab bengkak susu. Tak tahan, badan sangat sakit dan bisa2. Terus jumpa doktor..Doktor bagi antibiotik, pil kurangkan bengkak dan paracetamol. Kalau dalam 24jam tak ok jugak doktor nak refer terus ke hospital sebab bengkak susu ni sangat bahaya kalau dibiarkan.Boleh kena operate..huhu..Takut!

Kat sini saya ada brief sedikit macam mana kita nak atasi pembengkakan susu ini.. Ini pun untuk makluman saya jugak. Kadang2 kita pun lupa kan?hehe. Jom layan..>>

  1. Mandi dengan air suam atau tuam dengan tuala/kain yang berhaba. Buat sedikit urutan pada kawasan yang bengkak dengan lembut juga dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar.
  2. Makan ubat paracetamol max. 1000ml; iaitu makan 2 biji paracetamol 500ml. Ini dapat mengurangkan rasa sakit bengkak itu.

Apa itu Masitis? Apa tanda2 nya..

  • Tanda merah pada payudara, normally ia berbentuk segi tiga..(Haa..betul! saya kena..huhu).
  • Payudara rasa bengkak. (Em, memg nampak dah bengkak yang teramat.hehe).
  • Simptom selesema macam demam, sakit, tegang, letih, mudah emosional. (betul3x..tapi saya tak la emo pulak.hehe).
Lagi perkara yang boleh tolong kurangkan bengkak susu ialah :

  • Teruskan bagi baby susu badan.
  • Susukan baby sekerap yang mungkin.
  • Beri baby bahagian yang bengkak dulu.
  • Kalau ada simptom selesema must be cool and relax.
  • Rangsang aliran susu seperti bersenam, berus lantai, ayun tangan (ini kerana gerakan tangan kita membantu aliran susu).
Lega rasanya dapat info ni secepat yang mungkin lagi2 dalam keadaan kritikal ni. Thanks to Mr.Google. Semua nya di hujung jari, kan?hehe..

Harap2 cepatlah sembuh bengkak susu ni, sebab susu saya semakin berkurangan. Macam mana la nak supply ke babysitter hari2 seterusnya. Don't give up Syik! You can do it!! Yup..betul3x.hehe..



Kemuliaan Ibu Mengandung Dalam Islam

Syukur sangat2 bila terbaca satu artikel tentang ibu mengandung..Rasa sangat2 dihargai..Jom kawan2 kita hayati bersama okeh!

Betapa mulianya status kita (Ibu2 yang mengandung ye.hehe) dalam Islam..>>


  1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
  3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah     bagi satu pahala haji. 
  4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. 
  5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya. 
  6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa. 
  7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
  8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba. 
  9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan     oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

Subhanallah..Pernah terpikir tak kawan2 bahawa setiap yang Allah ciptakan dan tentukan itu ada hikmah dan keistimewaannya tersendiri? Islam sangat indah bukan..Bersyukur kita dilahirkan dalam agama Islam. Mudahan keimanan kita terus bertambah dan menjadi bekalan untuk kehidupan hakiki di sana nanti..


So? Jom kita berusaha breastfeeding baby kita ramai2 sehingga usianya 2 tahun setengah..InsyaAllah.Amin! Jangan putus asa ye. Awal2 memang mencabar. Tak pe..kuatkan semangat, cari ilmu penyusuan sebanyak mungkin dari mana2 pelusuk pun, bertanya atau share masalah dengan kawan2 yang breastfeeding jugak atau join mana2 kumpulan susu ibu. Mesti hati gembira dan bersemangat bila tengok baby minum susu badan. Percaya tak? Percaya lah..betul ni. Saya sendiri dah rasa walaupun baru 2bulan 2minggu menjdi ibu to my Bambam..hehe. 

Menjadi rutin saya untuk menerima dugaan yang menimpa sebagai cabaran. Mesti amalkan konsep "Kita mesti Berusaha, Tawakal dan Doa"..Kalau susu tak banyak jangan risau..Kita mesti berusaha sedikit demi sedikit, lama2 mesti menjadi..Selepas tu kita tawakal,means selepas ikhtiar dan mencuba pelbagai cara,kita confident dan think positive saja bahawa semua ni akan menjadi dengan izin Allah. Terakhir,of course kita berdoa. Setiap langkah kita seHARUSnya berdoa semoga apa yang direncanakan dan dilaksanakan akan menjadi. Jangan stress ye..

I Love Islam..




  

Wednesday, October 12, 2011

Nuha Dah Potong Rambut

Em, actually saja nak tunjukkan gambar nuha selepas cukur rambut. Tak sempat lagi buat akikah, tapi kitorg cukur dulu rambut dia. Dengan harapan, rambut yang baru tu cantik dan bersih sikit. Hehe..

Di Klinik



Demam. Kena anginkan Nuha. Pakai CD dengan mitten & booties je.



Nuha Suka tengok TV. Jadi bawa dia depan TV.hehe



Budak yang tak nak tidur. Mama bebel dia buat boo~ je..adus!

Cukup la gambar Nuha yang bulat tu..Buat masa ni kami gelar Nuha as Baby Boo~..haha..Bubyee..






Kelebihan Herba Maharani

Sebelum ni saya ada bercerita tentang tempoh berpantang dan saya ada selitkan tentang penggunaan Herba Maharani kan? So, sini saya nak brief sikit ape yang menyebabkan saya tertarik untuk menggunakan Herba Maharani ni..

Tengah surf corset masa tu, terbaca tentang satu testimonial yang berpantang hanya makan Herba Maharani dan pakai corset Premium Beautiful jek! Wah, simple as that?Jadi, saya pun terus search tentang Herba Maharani ni.

Last2, jumpa satu blog ni..Ni sedikit detail yang saya petik dari blog tu. Tapi kawan2 boleh je klik dekat link tadi tu untuk lebih lanjut atau kalau berminat nak beli.

Kehebatan Herba Maharani

Pengambilan yang teratur dan berterusan amatlah digalakkan.

  • Menyelesaikan masalah haid tidak teratur
  • Menyelesaikan masalah senggugut, keputihan & kekuningan
  • Anti bakteria ( sekitar faraj )
  • Melegakan sakit pinggang, sendi & lutut
  • Melegakan migrain & angin dalam badan
  • Menguatkan hati & buah pinggang
  • Melegakan asma
  • Baik untuk pesakit diabetes ( kencing manis )
  • Menghilangkan bau mulut ( terutama waktu bangun pagi )
  • Menyelesaikan masalah buasir kecil
  • Merangsang hormone estrogen, progesterone & androgen ( hormone seks )
  • Memberi kebahagiaan kepada pasangan
  • Kesuburan & awet muda
  • Mencantik, menegang & melicinkan kulit
  • Menaikkan seri muka
  • Menegangkan payudara
  • Menghilangkan kelesuan & muka pucat
  • Melambatkan proses monopouse
  • Menghilangkan perpeluhan pada waktu malam
  • Menguatkan antibodi / imunisasi
  • Melancarkan peredaran darah
  • Amalan semasa pantang ( bersalin )
  • Menambah darah selepas bersalin
  • Menguatkan otot-otot rahim & peranakan
  • Membanyakkan pengeluaran susu badan selepas bersalin
  • Menghilangkan urat timbul
  • Mengimbangi tekanan darah
  • Meningkatkan kecerdasan minda
Actually, mana2 yang saya highlight kan tu la yang membuatkan saya tertarik nak guna Herba Maharani..Sepanjang berpantang, saya makan habis 3 kotak..Kotak pertama, saya makan 10biji sehari..Masuk kotak kedua, saya rasa confident yang baby saya dah bebas dari jaundice, saya makan 15biji sehari..Dan terakhir kotak ketiga, saya makan 25biji sehari..ngam2 44hari saya makan. Actually nak beli lagi kotak kelima, tapi nak tunggu period datang.

Kesan pada saya?

Minggu pertama makan, adik saya datang ke rumah. Dia tegur saya..Along ni pakai bengkung ape. Cepatnya punggung tu pejal? Tak macam orang lepas bersalin pun. Macam anak dara adalah.I was like..Eh,mana ada pakai bengkung. Bekas operate pun belum sembuh..Wah,betul ke ni?hehe.Saya pun tengok cermin, em..ni mesti sebab Herba Maharani. Sebab saya tak makan pape dan pakai ape2 lagi awal2 ni kecuali Herba Maharani.

Then, yang saya perasan..sepanjang berpantang saya selalu dikejutkan oleh my little girl untuk breastfeed. Selalu pukul 1pagi, 3pagi dan 5pagi..So,memang tak cukup tidur la senang cerita. Then, pukul 6.30pagi saya bangun untuk minum hot milo & mineral sebab terlalu haus. Bila kita breasfeed baby, senang rasa haus dan lapar. Lepas tu saya akan cuci CD baby, sidai dan kemas2 tempat tidur..Tup2 dah pukul 9pagi..Pukul 9.30pagi saya mandi dan selepas tu mandikan baby pulak..Main2 dengan baby, dah pukul 11.30pagi..Baby pun dah tidur. Tapi saya??Tak tidur pun. Tapi, badan rasa segar jek. Tapi, dengan surfing internet lagi lah bulat mata saya sampai ke malam semula.hehe.

Setiap pagi sy rasa badan segar walaupun tengok dekat cermin, mata lebam semacam.hehe. Orang kata, bila baby tidur kita kena tidur. Bby bangun, kita boleh jaga dia..Tapi saya tak boleh. Kalau baby tidur, saya pun tidur alamatnya bila baby bangun, saya masih jugak tidur.haha..Sebab dah 2kali saya tidur ikut baby time petang. Lepas tu tak boleh bangun..Bila bangun, terus migrain.hehe. 

Lagi satu, husband saya pun ada cakap time berpantang ni saya nampak berseri sikit. Harap2 nya betul la kan.hehe. Apa2 pun, itu lah yang saya suka sangat dengan Herba Maharani..

Kalau nak dapat kesan yang lebih kena la guna berterusan kan..So, saya tunggu kedatangan haid akan datang.hehe..Ni gambar dalam Herba Maharani,pun saya ambil dari blog Kak Su..hehe.


Sumber http://herbamaharanibfw.blogspot.com





Sumber http://herbamaharanibfw.blogspot.com




Sumber http://herbamaharanibfw.blogspot.com

So, kawan2 yang berminat, cuba la Herba Maharani ni. Actually tak rugi pun. Betul tak? Kita cuba mana2 yang sesuai. Insyaallah ada kesan yang baik pada kita.




Selepas Bersalin

Semasa mengandung, puas saya surf internet cari corset atau bengkung yang betul2 berkesan untuk turunkan berat badan dan buang lelemak di badan ini.hehe.Terasa agak gemuk masa itu.hehe. Then, saya tertarik dengan satu blog yang bercerita totally tentang premium beautiful..

Hari2 saya follow time dekat office. Memandangkan di rumah tak da internet kan. So, ambil peluang time lunch tu baca la kelebihan dan testimonial dekat blog tu. Sangat bahaya..sebab saya dah betul2 berminat!hehe. Tapi harganya mahal..RM2xxx..hehe.Don worry,actually dia ada pakej untuk bayaran ansuran. Tapi saya kumpul duit sikit2 sepanjang mengandung tu, sebb tak berapa gemar bayar ansur2.

Ape yang menarik sangat sampai saya tertarik tu?

Saya petik dari salah satu artikel sumber blog itu ya..

Premium Beautiful Untuk Wanita Bersalin


Premium Beautiful digalakkan dipakai oleh wanita yang baru bersalin kerana ia membantu:

*Mengeluarkan angin dalam badan

*Mengecutkan dan memperkemaskan semula rahim yang mengembang semasa mengandung

*Menarik dan merapatkan semula tulang pinggul yang mengembang semasa proses bersalin

*Menyegarkan badan yang lesu dan letih akibat sepanjang proses melahirkan bayi

*Mengeluarkan darah nifas yang beku dan berketul-ketul dengan lancar

*Mengeluarkan segala sisa kotoran dan air bisa (menggantikan proses tangas) dari rahim

*Menyokong (menyengkak) rahim dari jatuh

*Menyihatkan rahim dan memberi persediaan untuk proses persenyawaan seterusnya (menyeimbangkan semula hormon estrogen dan progestron)

*Menghilangkan stretch mark akibat semasa mengandung atau menggaru perut semasa mengandung

*Menghangatkan dalam badan dan tidak perlu menggunakan bahan2 seperit param, tapel dan pilis

*Melancarkan proses pembuangan air besar (sembelit terjadi apabila memakan jamu)

*Membanyakkan susu dan mengelakkan bayi dari cirit-birit akibat pemakanan jamu

*Merawat luka-luka di dalam rahim mahupun di luar

*Menaikkan metabolisma badan membantu mengurangkan berat badan dgn cepat

*Membentuk semula payudara, pinggul dan posture badan yang menarik

*Wanita bersalin 'ceasarian' (kerana tidak boleh bertungku,memakai ubat dan sebagainya) paling digalakkan memakai Premium Beautiful untuk menyihatkan semula rahim anda dan mengelakkan buncit di bawah perut.


Sumber dipetik dari sini

Ha..start dari situ lah saya terus berminat dan ingin tahu lebih detail tentang PB ni..Actually banyak lagi detail tentang PB ni..Baca post seterusnya ye.hehe.





My Lovely PB

Hari yang sangat2 saya nantikan adalah..sesi pemakaian PB! (Corset Premium Beautiful). Kenapa? Hehe..sebab saya tak sabar nak back to my shape..2 bulan kena tunggu. Hari2 asyik tengok jek PB tu. Geram!Sebab tak boleh pakai selagi tak cukup 2 bulan selepas bersalin.hehe (orang operate kena sabar kn).

Ape yang best sangat dengan PB ni? Em, macam2..kalau explain mesti korang semua pun teruja nak beli dan pakai. Macam saya la..Hari ke-53 selepas pantang dah sibuk nak pakai. Check scar operation macam ok je. So, apa lagi. Saya pun sarung je lah.hehe.Memang best sangat!!Walaupun time nak pakai girdle tu agak tight,tapi bila dah siap memang puas hati. Semuanya TERLETAK ok..hehe.


Fullset of Premium Beautiful



Long Bra



Girdle




Waist Napper

Ngam2 dengan badan. So, sesiapa yang berminat nak beli PB ni mesti bagi ukuran yang betul. Baru best dan berbaloi pakai tau. Kalau tak rugi..Unless, selepas beberapa tahun pakai tiba2 saiz badan dah susut dengan banyaknya, so terpaksa la let go PB ni dan beli lah PB yang baru.hehe.

Seronok pakai PB ni. Rasa confident je. Tak risau kalau pakai baju T-shirt tu ternampak lebihan lemak2 ke atau pakai baju kurung time kena tiup angin tu kan..Fewww!seksi lah jugak kalau nampak perut yang muncit itu.haha. Semua yang testimonial rasa dan ape yang dinyatakan tentang kelebihan tu memang betul. 

Sebab saya dah rasa satu daripadanya iaitu..hari 1st pakai waist napper tu saya guna pencangkuk yang terbesar sekali.(hujung sekali.Mean, ngam2 dengan ukuran yang diberi lah kan). Hari ke-2..Eh, longgar dah. So, guna la pencangkuk yang kedua..Terpikir sekejap. Kenapa longgar eh. Tali tak ketat ke?Tapi tak de adjust pape pun..So, abaikan je..Terus pakai seharian. Then, esoknya pakai. Sekali lagi. Eh, apsal longgar lagi? Nasib ada 3line pencangkuk. So,pencangkuk yang terakhir la saya guna. Then terpikir sekejap..Wah, perut saya dah susut la. Cepat betul!! Baru 4 hari.Memang tak caya. Tapi suka!!hehe..(suka sebab faham2 saja la orang operation sedikit muncit.hehe)

Then, perkara yang ke-2 saya notice adalah..hari ke-2 saya guna pergi office. Sesi pumping susu jam 9pagi..Curi2 masa sekejap.hehe. Ngam2 10minit pump, sy pun campurkan kedua2 botol jadi 1 botol. Eh, 4oz?Wah..sangat excited! Maklum la selama berpantang selalu dapat 2oz jek kedua2 belah breast. Kali ni dapat 4oz.memang seronok la kan. Lagi saya excited nak pakai PB. Tambah2 nak pump pun senang sebb guna Medela Freestyle..Kiranya power pumping pun membantu penghasilan susu jugak lah kan. Tapi, sy sangat suka PB!hehe..

Jiran saya yang dah lama tak borak dengan saya pun tak sangka saya baru lepas bersalin hari tu. Eh, bukan kamu baru lepas bersalin ke syikin? Slim je badan. Lemak2 pun tak da?Diet ke kamu? Saya pun tersenyum2 malu la depan kawan2 dia.hehe..Wee..happy sebenarnya!hehe.

Hari 1st guna, agak kekok lagi2 time pergi toilet. Sebab sy pakai fullset kan. So, terkial2 jugak la sebab ketat. Tapi, lama2 ok. Takut jugak kalau besi tu patah ke terkoyak ke sebb regang sana sini kan. So far, alhamdulillah. Tak da masalah. Perfecto!! Kalu ada rosak pun, tak risau. LIFE TIME WARANTY tu..hehe..Best2. Tak sabar tunggu rosak. Nak tengok service dia betul ke tak.hehe.(Boleh plak camni kan.sabar jelah.hehe).

Tak sabar nak tunggu ape lagi kebaikan yang saya dapat nanti.Sebab, terlalu banyak kelebihan yang kita akan dapat dengan pemakaian PB secara berterusan ni. Kawan2 pun boleh cuba pakai. Mesti tak menyesal. Especially untuk kawan2 yang sama macam saya, baru lepas bersalin. Kita mesti nak nampak cantik luar dan dalam di mata suami kita kan? Sebab itulah saya beli. Tapi yg muda ke, tua ke pun boleh pakai. Takda halangan pun. Don worry ya?Ha..lagi perfect kalau makan Herba Maharani sekali. SURE puas hati. Sebab saya pun makan sepanjang berpantang dan dah dapat hasilnya..(Rahsia.hehe.Nanti saya cerita ye).

Note : Mood seronok sebenarnya..Sebab tu nak share dengan kawan2.hehe..adios! 






Thursday, October 6, 2011

Mama's Bambam

My lovely Bambam..hehe. Em, tu lah nama yang ayah dan kawan2 panggil baby Nuha time lahir. Kenapa Bambam yek? Haa..sebabnya dia agak tembam time lahir. Tapi tak delah tembam sangat..Boleh bayangkan?hehe..Macam dalam picture ni..Mai tengok..

Detail Baby :

Nama : Nuha Khalesya bt Mohd Nasrul Nizam
Tarikh lahir : 11/08/2011 = 11 ramadhan 1432h
Waktu lahir : 1722 @ Khamis
Berat lahir : 4.5kg
Panjang : 55cm
Ukur lilit kepala : 36cm
Bersalin : Ceaser (vertical operation)



One hour after delivery..


Nuha time ni macam kembang air..haha. Masa doktor keluarkan dari perut, seketul besar badan dia.haha..Tapi inilah anak mama!!hehe..Zoom in >>>



Daddy ambil gambar curi2 dekat nursery (not allowed actually.hehe)



Selepas discharge kali pertama.


Sampai kat wad saya, Nuha tidur memanjang..Aik, baik nyer baby ni..Merengek sikit2 je, itu pun sebab nak susu atau tukar diapers..Rupanya kena jaundice. Terus masuk nursery semula. Haih..kesian baby kena cucuk hari2 untuk ambil darah.

Sayang tak dapat ambil gambar Nuha semasa duduk bawah lampu biru disebabkan jaundice..Dekat nursery tak boleh ambil gambar.Comel je meniarap dengan mata ditutup dengan cover dan punggung tertonggeng naik.hehe..Bila nak cari dia dekat nursery, tengok punggung paling tinggi tu lah si bambam saya!haha..



Selepas discharge untuk kali kedua.


Nuha sangat la tidak suka kalau dibedung..Kalau kita tak bukakan bedung tu, dia sendiri akan buka..Macam dalam gambar ni. Alih2 je tangan dia dah dekat luar. Pastu marah2 kalau dibedungkan balik.hehe..


Hobi Nuha adalah..
  • Senyum sorang2..Tapi akan terbantut kalau kita tegur dia.
  • Selalu jelirkan lidah dia. Ini tak sah kalau tak buat.
  • Suka buat muka toya..haha..lepas tu,mesti mulut dia bentuk 'O'..huhu.
Macam dalam gambar candid ni..>>>




Dia suka senyum sepantas kilat. Ni kebetulan tgh snap.hehe



Luckily get this shot. hehe



Muka toya Nuha..tengok mama dia cakap siap 'tembus' (berangan)..hehe



Haa..ini lagi satu hobi dia.(Abaikan persekitaran yang best dibelakang itu.haha)


The best moment untuk dia tidur dengan nyenyak berselangkan dengkur halus2 adalah semasa mama dan daddy dia sibuk nak sedawakan dia..Sure dia tak sedawa tapi!! Dia tidur + buang angin!! Sangat rajin angin dia keluar especially time minum susu..hehe..

Mama and ayah luv Nuha Bambam..hehe..




------------------------------------to be continued-----------------------------------









Buah Hati yang Terbaik : Part II

Em, bersambung kita..Hehe..

Time kat wad, nurse datang bagi baju, penutup kepala, pasang tiub air kencing, tiub air dan segalanya lah. Tangan kanan kena cucuk utk stand by masuk darah (in case) dan tangan kiri kena cucuk utk masuk air..Penuh dah tangan bila nak pergi toilet.huhu..

Dah siap semua, baca la segala doa yang terlintas dan yang dah hafal..Tapi,saya tak hafal sangat pun..Buku doa memang pegang selalu.(hehe..memang rajin!). Tak lama, husband sampai, termengah2..kelam kabut kan, dengan nak cari parkingnya (sangat crowded dan kadangkala tak ada parking langsung), jalan kaki jauh pulak tu.Kesian dia.hehe..Rasa lega sikit tengok muka husband walaupun tau tiada siapa dibenarkan masuk semasa proses bersalin nanti.

Borak2, datang pulak nurse Stemcell; Mizah..Ha, ape lagi. Dia terus amik darah saya dan bercerita la apa2 yang boleh hilangkan rasa gemuruh saya ni..Tengah sedap borak2, tiba2 saya terasa senak yang teramat dan agak sakit..Wah, contraction kali ni agak sakit. Selalu saya boleh control..Saya pun tarik nafas macam yang diajar dalam Antenatal Class tempoh hari..Em, boleh bertahan lagi la. Tak lama tu, masuk sorang nurse dengan sorang lelaki bawa troli..Gulp..Masanya!hehe.

Tup tup, saya dah bersalin..Bius habis memang terasa pedih dan sakit.Tapi saya alihkan mind saya ke benda lain..Tidurr!hehe..Sedar je, husband ada kat sebelah. Dia kata baby kena tahan sehari sebab besar dan ditakuti ada kencing manis. Em, ok la. Yang penting baby selamat dan ada orang jaga. Sebab, saya pun kena jaga diri yang berparut ni.hehe. Start tu, husband hari2 datang wad jenguk saya. Dah habis wktu melawat tengah hari dia pergi nursery tengok baby pulak. Pastu wktu melawat petang, lari ke wad saya pulak. Kesian saya tengok husband saya ke sana ke mari update status baby.

Lagi bertambah sibuk, bila baby kena tahan sekali lagi sebab jaundice. Saya dah boleh discharge.Em, kalau hari tu berulang alik dari wad saya ke nursery tengok baby. Kali ni, berulang alik dari rumah pergi nursery tengok baby dan bagi susu yang dah di pam..Kesian husband. Kalau saya boleh jalan, saya sanggup buat semua tu..Tapi,apa kan daya kan..Dan akhirnya, baby dah boleh discharge tetapi jaundice nya tak totally hilang..Kena bagi banyak minum susu ibu..Bila baby dah discharge, husband saya terus demam.Fuh..nasib baik semua dah settle baru demam datang. Cuti tahunan dia pun dah habis guna. Tak pelah. Ade la rezeki lain Allah nak bagi kan?Kita tak tahu ape akan terjadi..

Bila imbau balik semua ni, macam tak percaya saya masih sihat hingga ke hari ni. Padahal masa mengandung tu rasa seksanya tanggung sakit dan letih. Rasa macam nak behenti kerja pun ada. Nasib baik la semangat kuat lagi untuk bertahan..Betul kata orang, dalam keadaan macam tu. Perkara paling penting ialah..seseorang yang memberi semangat..Dalam kes saya, tentu lah husband saya!hehe..

Terima kasih Ya Allah kerana perancangan Mu yang teratur, tersirat dan terindah. Sesungguhnya inilah buah hati ku yang terbaik........


Semasa bercinta.hehe



First time beraya as Husband.



Semasa majlis bertandang.


Semasa majlis bertandang.





Outdoor session. Best!hehe




Dan.........Tettttt..hehe..(*blinking)
First time beraya as Daddy !!

Both of you are my BEST SWEETHEART EVER....Love yo'lls..hehe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...