Friday, August 24, 2012

Letakkan matlamat yang tinggi, Sasarkan bintang. Kalau tak tercapai, masih ke bulan!


As salam,

Hi kawan2..Masih mood raya?? Atau ada yang dah kerja? Never mind..masa akan terus berlalu.So, gunakan sebaik mungkin.

Start raya tu hari badan dah rasa tak sedap..sejuk2,macam nak demam. Tapi tk panas. Bangun pagi2. tekak sakit sangat2.Macam kena toreh.Terseksa nak makan..Badan pulak bisa2 seluruh badan..First terpikir ada salah makan ke? Macam bentan,tapi Syik dah lama dah habis berpantang. Nuha pun dah setahun.hehe.

Sekarang ni still sakit, tapi bila nak tidurkan Nuha Syik suka layan blog mentor kitorang Hanis Haizi. Paling syik suka video dia. Sangat2 inspired! 

You all pun bleh terbuai bila tgok video ni. Serius. Especially sesiapa yang sedang berusaha nak capai impian masing2. Normal la bila kita nak something, pasti Allah nak tengok kita berusaha dulu. Makin kuat berusaha,makin banyak la Allah berikan.





video



Seconds, Hours, So many days..
You know what you want
But how long can you wait?

Every moment lasts forever..
When you feel you lost your way

And what if my chances
Were already gone
Started believing
That i could be wrong

But you give me one good reason
To fight and never walk away

CORUS

So here i am still holding on..

With every step
You climb another mountain
Every breath it's harder to believe

You make it through the pain
weather the hurricanes

To get to that one thing

Just when you think
The road is going nowhere

Just when you almost
Gave up on your dreams

They take you by the hand
And show you that you can

There are NO BOUNDARIES !
There are NO BOUNDARIES ..

I fought to the limit
To stand on the edge

What if today is as good it gets?
Don't know where the future's headed
But nothing's gonna bring me down

I've jumped every bridge
And i've run every line

I've risked being safe
But i always knew why

I always knew why..

CORUS

So here i am still holding on..

With every step
You climb another mountain
Every breath it's harder to believe

You make it through the pain
weather the hurricanes

To get to that one thing

Just when you think
The road is going nowhere

Just when you almost
Gave up on your dreams

They take you by the hand
And show you that you can



You can go higher, you can go deeper
There are no boundaries
Above and beneath you

Break every rule 'cause there's nothing between you and your dreams

With every step
You climb another mountain

Every breath it's harder to believe

Yeahhh..!

There are NO BOUNDARIES ..(2x)

With every step
You climb another mountain

Every breath it's harder to believe


You make it through the pain
weather the hurricanes

There are NO BOUNDARIES ..(3x)






Tuesday, August 21, 2012

Premium Beautiful Dan Darah Tinggi


As salam,


Salam Aidilfitri kepada semua kawan2..Raya mesti seronok kan? Especially yang kerja goverment. Hari tu dapat bonus raya. Naik cuti je gaji dah keluar..Wee..Mesti syok kan??Jangan lupa berjimat cermat ok dear .

Orait, kali ni nak share testimonial PB yang ada penyakit Tekanan Darah Tinggi.


TEKANAN DARAH TINGGI




1 alternatif mudah untuk membantu mengurangkan penyakit darah tinggi, you all hanya perlu dapatkan 1 set Premium Beautiful. Pakai sebagai pakaian dalaman harian dan you all akan dapat manfaatnya. Plus, bukan sahaja darah tinggi dapat dikurangkan, berat ideal dan bentuk badan ideal jugak dapat. 


Let us check it out apa yang menyebabkan berlakunya Tekanan Darah Tinggi??



1. Gemar makanan ringan dan makanan segera.
2. Gemar minuman berkefein.
3. Gemar makanan yang mempunyai perisa yang banyak. (MSG, Ajinomoto. kicap, sos, dan lain2.)
4. Gemar makan roti (kecuali roti diperbuat TANPA yis seperti roti perancis.)
5. Gemar makan daging ayam terutama bahagian kulit. (kolestrol tepu.)
6. Gemar minuman bergas dan bikarbonat.
7. Makanan berkoko.


Cara pengambilan makanan yang tidak sihat.

1. Makan bersulam air.
2. Makan sambil menonton tv atau ketika stress atau sedih.
3. Makan sambil memikirkan sesuatu masalah.
4. Tidur selepas makan.
5. Perokok tegar. Sangat kuat merokok.


Punca lain yang menyumbangkan Tekanan Darah Tinggi

1. Cara hidup yang tidak aktif.
2. Gemuk.
3. Paras kolestrol yang tinggi.
4. Tabiat pemakanan dari keluarga yang diwarisi.
5. Pengambilan alkohol yang berlebihan.
6. Pengambilan garam sodium yang berlebihan.


Tanda2 Anda mempunyai Tekanan Darah Tinggi !

1. Senang gelisah,runsing, susah hati.
2. Tekanan kerja, ketegangan.
3. Sering rasa berdebar, gugup dan bimbang.
4. Kebas, loya, berpeluh dan menggeletar.
5. Terhoyong hayang dan rasa nak pitam.
6. Sakit belakang tengkuk dan bahu.


Sikap atau Karakter Penghidap Tekanan Darah Tinggi

1. Panas baran.
2. Sering pendam rasa
3. Keras kepala.
4. Kuat cemburu
5. Tidak senang melihat kejayaan atau kesenangan orang lain.
6. Geram, hasad dengki.


Komplikasi Darah Tinggi, baca BETUL2 !

Terdapat banyak permasalahan sekiranya tekanan darah kita melebihi tahap sepatutnya lebih-lebih lagi sekiranya penghidap menghidapinya dalam masa yang panjang (kronik).

1. Saluran darah arteri menjadi rosak dan akan menyebabkan atherosclerosis. Perkara ini akan menyebabkan salur darah akan tersekat disebabkan tindak balas bahan yang ada dalam darah dengan salur darah yang rosak.

2. Aneurisme (aneurysm) iaitu salur darah akan membesar dan sekiranya salur darah tidak mampu untuk menahan tekanan kemungkinan akan menyebabkan salur darah pecah .

3. Penyakit jantung. Seperti yang kita tahu jantung adalah organ paling penting dalam mengepam darah ke seluruh badan. Sekiranya tekanan darah tinggi, banyak tenaga yang diperlukan oleh jantung untuk bekerja. Komplikasi yang biasa kita lihat adalah cardiomyopathy iaitu sel-sel jantung menajdi besar kerana ingin menampung tekanan darah. Sekiranya berlanjutan, jantung akan agar berfungsi (heart failure)

4. Strok.

5. Masalah Buah Pinggang.

6. Sindrom metabolik badan, dipercayai bahawa salah satu punca permasalahan ini berlaku adalah disebabkan tekanan darah tinggi yang berlaku. Penyakit ini adalah satu kumpulan tanda iaitu :
Kadar kolestrol dalam darah yang tinggi, kurang HDL, insulin dalam darah tinggi dan diameter pinggang melebihi kadar yang sepatutnya. Tanda-tanda ini akan menyebabkan strok, kencing manis dan sakit jantung.


Labur la sedikit wang hari ini untuk menjaga kesihatan you all, seandainya sedar DUIT SAVING, DUIT GAJI tak mampu nak tampung kos MENGUBATI yang 10 @ 50  ganda lagi MAHAL !!!!



Saturday, August 11, 2012

Rahsia Kekal Cantik dan Sihat!



As salam semua..


Syik nak share beberapa RAHSIA untuk kekal cantik dan sihat yang orang selalu abaikan! Siapa nak tau?? Ok, jom teruskan bacaan you all.




KINI BUKAN RAHSIA LAGI !! hehe.

Simple sahaja rahsia yang perlu you all tahu ni.


JANGAN TIDUR LEWAT DAN BANGUN LAMBAT


HAAAAHH?? Mesti you all pelik kan? Ok, teruskan membaca. Penting tau ni sebab.. mesti atau paling tepat PASTI you all semua suka tidur lambat dan bangun lewat. Haa,pasni kurangkan la ye.


KENAPA TAK BOLEH TIDUR LEWAT ??

Tidur yang nyenyak dan sempurna sangat penting. Jika kita tidak tidur dengan baik, racun dalam tubuh kita akan terkumpul dan ini akan mempengaruhi tahap kesihatan serta emosi kita.




PUNCA UTAMA KEROSAKAN HATI ADALAH :

1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama

2. Tidak buang air kecil di pagi hari.

3. Terlalu banyak makan.

4. Tidak mengambil sarapan.

5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.

6. Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.

7. Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.

8. Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.


Kita harus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastikan tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh. Pemakaian Premium Beautiful Korset adalah salah satu alternatif untuk membantu menyingkirkan toksin dalam badan.


KITA PERLU FAHAM BAGAIMANA TUBUH BADAN KITA BERFUNGSI


Malam (9pm - 11pm): adalah masa untuk menyahkan/membuang toxic chemicals (de- toxification) yang tidak diperlukan dari sistem antibodi (lymph nodes). Dalam waktu ini kita seharusnya dalam keadaan tenang dan suasara yang relaks seperti mendengar musik. Jika seorang surirumah dalam ketika ini masih menjalankan aktiviti hariannya seperti mencuci pinggan atau mengawasi anak-anak membuat kerja rumah, ini akan memberikan kesan negatif pada kesihatannya.


Malam di (11pm-1am): Proses de-toxification dalam hati, dan secara idealnya harus dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.


Tengah malam (1am - 3am): proses de-toxification di bahagian hempedu, idealnya juga dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.


Tengah malam (3am - 5am): proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yang sedang mengalammi batuk, ketika ini anda akan mengalami batuk yang sangat kuat. Memandangkan proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan, kita tidak perlu mengambil ubat batuk ketika ini kerana ianya akan memnganggu proses pembuangan toksin tersebut.


Awal pagi (5am - 7am): proses de-toxification di bahagian usus besar, anda harus mengosongkan usus.


Pagi (7am - 9am): Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada masa ini. Kepada mereka yang sedang saki, sarapan harus lebih awal iaitu sebelum pukul 6:30 pagi. Makan pagi sebelum 7:30am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas. Mereka yang tidak sarapan, mereka harus mengubah kebiasaan mereka. Namun jika anda terlewat mengambil sarapan sehingga pukul 9am-10am sekalipun, itu masih lebih bagus daripada tidak bersarapan sama sekali. Tidur lewat dan bangun terlalu lambat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak diperlukan dalam tubuh.


Tengah malam sampai 4am juga adalah waktu untuk sumsum tulang menghasilkan darah.


Oleh kerana itu, dapatkan tidur yang sempurna dan jangan tidur terlalu lewat.


Petikan dari SDKD


So, you all try la dapatkan tidur yang betul dan mencukupi.

Sampai sini sahaja perkongsian kita. Daaa 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...